چکیده
چکیده مبسوط
پیشینه و هدف: در پژوهش های پیشین با موضوع دیپلماسی شهری، به محورهایی نظیر همخوانی افزایش شمار خواهر شهرهای تهران در پیوند با سیاسـت خارجی دولت در ایران، و بررسی ﻧﻘﺶ و ﻛﺎرﻛﺮد ﺷﻬﺮﻫﺎ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺑﺎزﻳﮕﺮان ﺟﺪﻳﺪ رواﺑﻂ ﺑـﻴﻦاﻟﻤﻠـﻞ، پرداخته شده است. در هیچکدام از آنها، به بررسی رابطه نقش دیپلماسی شهری و مناسبات بین المللی شهرها پرداخته نشده است و تفاوت اصلی تحقیق حاضر با سایر پژوهش ها در آن است که شاخص هایی در خصوص میزان موفقیت نظام مدیریت شهری در دیپلماسی شهری بررسی شدهاست. این تحقیق از نوع کاربردی و هدف آن این است که سطح و نقش شهرداری تهران به عنوان مهمترین و تاثیرگذارترین نهاد اجرایی محلی در پیشبرد این مهم ارزیابی شود.
مواد و روشها: اطلاعات و دادههای مورد نیاز از دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. ابتدا در روش گردآوری اطلاعات غیر مستقیم، از منابع برای تجزیهوتحلیل دادههای تحقیق، پاسخهای بدست آمده از طریق پرسشنامه با نرمافزار SPSS وارد و سپس با استفاده از آمار توصیفی و آمار استباطی، سیمایی از وضع موجود در جامعههای مورد بررسی ترسیم شده است. در مرحله بعد با روش گردآوری اطلاعات مستقیم بهوسیلۀ پرسش نامه دادههای مورد نیاز از جامعه آماری، اتخاذ میشود. در پژوهش حاضر، جامعه آماری شامل افرادی مشغول کار در شهرداری تهران و یا مرتبط با شهرداری تهران است.
یافتهها و بحث: یافتههای حاصل از ارزیابی برنامههای اول تا سوم شهرداری تهران نشان داد که در برنامه اول به ارتقا نقش دیپلماسی شهری در سطوح مختلف نهاد و در برنامه دوم، بدون توجه و ارزیابی ارتقا و زیرساختها و توسعه آن در برنامه سوم به افزایش عضویتها و تشکیل محورهای گفتمانی پرداخته است. با توجه به گزارشات سالانه شهرداری تهران در خصوص عملکرد این نهاد، برنامهریزیها و رایزنی ها و برگزاری جلسات بیشتر با کشورهای همسایه و کم توسعه انجام شده است و تشکیلات و کمیته خاص در شهرداری برای دیپلماسی شهری وجود ندارد. در ادامه با توجه به آزمون "t تک نمونهای" که شاخص انزوای ژئوپلیتیکی در عدم موفقیت شهرداری تهران در ایجاد تاثیرگذاری نقش دیپلماسی شهری بر مناسبات بین المللی بیشترین تاثیر را داشته است، و همچنین دومین شاخص ما با عنوان توان مدیریت شهری در رده بعدی و در آخر شاخص وزن ژئوپلیتیکی کمترین تاثیر را در عدم موفقیت شهرداری تهران در زمینه قید شده داشته است.
نتیجهگیری: نتایج نشان دادند که برنامههای اول تا سوم شهرداری تهران به تقویت شاخصها و توسعه زیرساختهای بین المللی و محورهای گفتمانی برای عضویت و تثبیت همکاریهای بین المللی موفق نبوده است. همچنین در ادامه گزارشات این نهاد اجرایی محلی حاکی از آن است که برقراری ارتباط و رایزنیهای انجام شده بیشتر با کشورهای همسایه و کم توسعه همراه بوده است . شاخصهای در نظر گرفته شده هر کدام با نتایج بدست آمده در شاخص (توان مدیریت شهری) از نبود دغدغه و تخصص کافی و عدم ارتباط رشته تحصیلی کارمندان, برای برنامه ریزی و هدف گذاری سالانه بوده است, و شاخص (وزن ژئوپلیتیکی) با توجه به سنجش قدرت ملی کشورها, نشان میدهد هنوز هم این نهاد تمایل به برقراری ارتباط با شهرهایی که وزن پایین تری نسبت به تهران دارندو نتایج بدست آمده به ترتیب شاخصهای انزوای ژئوپلیتیکی، توان مدیریت شهری و وزن ژئوپلیتیکی کشور از عوامل موثر بر عدم موفقیت شهرداری تهران در زمینه دیپلماسی شهری است.
موضوعات