نوع مقاله : پژوهشی
چکیده
چکیده مبسوط:
پیشینه و هدف: با توجه به اهمیت کلیدی عامل مکان، در تفسیر پدیدههای مختلف، بحث دادهکاوی مکانی مطرح است. در حوزه توزیع فضایی و پراکندگی جغرافیایی بروز بیماری تب مالت، برخی از مهمترین پژوهشهای انجام شده عبارتاند از: عباسی و همکاران (1399) در مطالعهای به کاوش قوانین وابستگی وقوع تب مالت در انسان با استفاده از دادهکاوی ویژگیهای مکانی پرداختند. نتایج پژوهش نشان میدهد که عوامل دما و ارتفاع دارای تأثیرات بیشتری در قوانین کشف شده بودهاند، بهگونهای که مناطق دارای دمای زیادتر و ارتفاع پایینتر نسبت به دیگر مناطق، شامل افراد بیمار بیشتری بودهاند. آزاد خانی و همکاران (2018) در تحقیقی به تحلیل فضایی و زمانی بروز بروسلوز در ایران از سال 1390 تا 1394 با استفاده از GIS پرداختند، نتایج این تحقیق بیانگر این است که میزان بروز بیماری از یکروند خطی پیروی نمیکند (p <0.001) بیشترین و کمترین میزان بروز بیماری در اواسط تابستان و همچنین زمستان بوده است. رِن و همکاران (2013) خوشههای مکانی و زمانی بروز بیماری بروسلوز برای کشور اِکوادور موردبررسی قرارگرفته دادهاند. در این تحقیق خوشههای معنادار مکانی- زمانی در ارتفاعات شمال و جنوب و بخشهای آمازونی اِکوادور یافت شد. عبدالله یو و همکاران (2012) در مطالعهای به تجزیهوتحلیل توزیع زمانی و مکانی تب مالت انسانی در آذربایجان طی سالهای 1995 تا 2009 با استفاده از آمار فضایی و زمانی - مکانی پرداختند. هدف از تحقیق حاضر بررسی خود همبستگی و الگوی مکانی بیماری، شناسایی مناطق پُرخطر و خوشههای بیماری و بررسی تغییرات الگوی مکانی بیماری در گذر زمان میباشد.
مواد و روشها: در این پژوهش با تحلیلهای فضایی و دادهکاوی مکانی، به تحلیل پراکندگی جغرافیایی ارتباط بین شیوع بیماری تب مالت در انسان با پارامترهای محیطی مانند دما، رطوبت، فشار، بارش در روستاها و شهرهای استان ایلام پرداخته شده است. جامعه آماری این تحقیق افراد مبتلا به تب مالت طی سالهای (1400 - 1394) در استان ایلام است. دادههای مکانی از شرایط محیطی (دما، رطوبت، بارندگی و فشار) در منطقه مورد مطالعه از سازمان هواشناسی استان ایلام اخذ گردید.
یافته ها و بحث: در مناطق شهری استان، بیشترین میزان تراکم مبتلایان به بیماری تب مالت در شهرستان ایلام و کمترین آن در شهرستان ملکشاهی وجود دارد. در نواحی روستایی بیشترین میزان تراکم مبتلایان به بیماری تب مالت در نواحی شمالغربی استان، شهرستان شیروانچرداول و کمترین آن هم نیز در شهرستان ملکشاهی اتفاق افتاده است. در این مطالعه موارد بروز بروسلوز (تب مالت) برای دوره ششساله تعداد 735 بیمار ثبتشده است. در این بین، موارد بیماری در روستا نسبت به شهر در همه سالها به طور چشمگیری بیشتر بوده است. کمترین موارد بیماری در سال 1395 و بیشترین موارد بروز بیماری در سال 1399 مشاهده شده است که از این میزان بیشترین فراوانی متعلق به مردان با (3/56) و کمترین میزان متعلق به زنان با (7/43) میباشد. بیشترین میزان تراکم بیماریها که بهصورت لکه داغ نشان دادهشده در بخشهای شمالی و غربی استان است. هرچند در بعضی از شهرستانهای جنوبی استان میزان تراکم بیماریهای موردمطالعه بالابود ولی در نقشه نهایی بهصورت لکه داغ نشان داده نشد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که توزیع فضایی بیماری طی دورهی آماری مورد مطالعه در شاخص آمارهی موران نشاندهندهی خوشهای بودن توزیع جغرافیایی بیماری تب مالت در نواحی استان است. همچنین تحلیل و پراکندگی فضایی لکههای داغ در خصوص تعداد مبتلایان به این نوع بیماری نشان داد که شهرستانهای شمالی استان بهعنوان مناطق با جمعیت روستایی و شهری بالا، در خوشههای داغ و شهرستانهای غربی بهعنوان مناطق با جمعیت روستایی و شهری کمتر، در خوشههای سرد قرار دارند. یافتههای به دست آمده نشاندهنده وجود ارتباط بین بروز بیماری تب مالت با دما، بارش و...، شغل بیمار، سابقه تماس با دام و نوع مکان (شهری- روستایی بودن) است.
کلیدواژهها