چکیده
پیشینه و هدف: فرهنگ مفهوم و ارزش زندگی، رویکرد به زندگی و خلق معنا را در بر می گیرد. بنابراین، فرهنگ به «عزت نفس» یک منطقه کمک می کند و یک جامعه را از نظر اجتماعی توسعه می دهد. علاوه بر این، منبعی برای اطمینان و امنیت مردم است. طرح های شهری و مدل های جدید توسعه اقتصادی شهری در 20 سال گذشته که همراه با موج پنجم توسعه اقتصادی ظهور کرده اند. و به طور فزایندهای، پیشرفتهای قابل توجهی در درک ما از توسعه فرهنگی، طراحیهای شهری، اقتصاد و چرخههای زندگی، از تلاشهای اولیه برای پذیرش فرهنگ و هنر برای دستیابی به بازآفرینی شهری تا فضای عمومی، هنر عمومی، و احیای خیابانها و توسعه صنایع فرهنگی به دست داده است. در پایان قرن گذشته، بازآفرینی شهری پایدار، که به حفاظت از ارزشهای تاریخی- فرهنگی و حفظ بافت اجتماعی اهمیت میداد، به تدریج تبدیل به جریان اصلی شد. منطقه 8 تبریز هم به عنوان بافت تاریخی-فرهنگی شهر در روند مدرنیته و نوسازی شهری دچار تحولات زیادی شده و بسیاری از آثار تاریخی-فرهنگی منطقه یا از بین رفته اند یا به حالت رکود و سکون در آمده اند. بنابراین در این مطالعه، بازآفرینی شهری فرهنگ محور با در نظر گرفتن بهبود فضای فیزیکی و میراث فرهنگی در شهر تبریز و با توجه به رابطه مرتبط آنها به عنوان سنگ بنای توسعه شهری، مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مواد و روشها: روش تحقیق بصورت توصیفی- اکتشافی، پیمایی بوده و بر مبنای پرسشنامه محقق یافته است و مولفه ها و شاخص های مورد دسته بندی شدند. جامعه آماری تحقیق خبرگان شهر تبریز است و حجم نمونه شامل 40 نفر می باشد که شامل20 نفر از اساتید شهرسازی و برنامه ریزی شهری و 20 نفر هم از مدیران و متخصصان در رابطه با بافت تاریخی شهر تبریز می باشد. در این تحقیق برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد. روش معادلات ساختاری تکنیک تحلیل قدرتمندی است که روابط بین چندین متغیر را توضیح میدهد. معادلات ساختاری قادر به بررسی بیش از یک رابطه بهطور همزمان است که متفاوت از سایر آزمونهای چند متغیره است. مدل سنجش و مدل ساختاری دو جزء اصلی معادلات ساختاری هستند. مدل سنجش به بررسی رابطه بین مؤلفههای سنجیده شده و متغیر مکنون میپردازد، درحالیکه مدل ساختاری به سنجش روابط بینابینی در بین متغیرهای مکنون میپردازد برای درک مفهومی بهتر این مدل، متغیرهای مکنون به دو نوع تقسیم میشوند: متغیرهای درونزا و برونزا. معادلات ساختاری به کمک مدل پایه زیر تعریف میشود.
یافته ها و بحث: نتایج نشان دادند که 16 ویژگی را میتوان برای ارزیابی سطح رضایت از سه متغیر مکنون در سطح معناداری 001/0 به کار برد. درنتیجه، این ویژگیها را پارامترهای قابلقبول و رضایتبخشی میدانند که امکان استفاده از آنها برای ارزیابی بازآفرینی شهری با رویکرد فرهنگ محور ی یا فرهنگگرا وجود دارد. در ادامه نتایج نشان دادند که فرم حداکثر مقدار تخمین را (85/0=γ) به دست آورد و بعد از آن "عملکرد" (78/0=γ)، "معنا" (69/0=γ) قرار دارند. تناظر بالایی بین متغیرهای مکنون عملکرد و معنا با بارگذاری (715/0=γ) وجود دارد.
نتیجه گیری: در نتیجه، دخالت مستقیم شهروندان در ایجاد رویدادها و فعالیتهای فرهنگی از جمله عوامل مهم هستند که بر بازآفرینی شهری برمبنای فرهنگ محور تأثیر میگذارند. ویژگی "مشارکت اجتماعی" بارگذاری کمتری از سایر عوامل دارد. منابع فرهنگی بیشتر مربوط به تجارب شخصی و احساسات ساکنان هستند، که به احتمال زیاد با ساکنان طنینانداز میشوند و عمق فرهنگ شهری را منعکس میکنند. به عنوان بخش پیشرو در "احیای قسمت تاریخی شهر"، انتظار میرود بازآفرینی شهری فرهنگگرا مشکلات واقعی قابلیت فهم نبودن اطلاعات فرهنگی، عدم دسترسی به مکانهای فرهنگی، و عدم استفاده از منابع فرهنگی را حل کند و سپس منطقه درونشهر را تحریک میکنند تا از تخریب فرهنگی دور شوند.
کلیدواژهها
موضوعات