چکیده
پیشینه و هدف
جمع بندی نتایج بررسی پیشینه تحقیق نشان می دهد توسعه گردشگری پایدار به دلیل اهمیت آن و آثار بالقوه مثبت و منفی که به همراه دارد بدون برنامهریزی امکانپذیر نخواهد بود؛ لذا اتخاذ سیاستهای اصولی از راه فرایند برنامهریزیها و مدیریت ضروری خواهد بود. بنابراین مدیریت شهری و روستایی میتواند با آگاهی از پیشرانهای کلیدی در راستای توسعه پایدار گردشگری حرکت نماید. بررسی ادبیات موضوع در این پژوهش نشان میدهد که در کنار توجه به توسعه پایدار گردشگری با تعیین پیشرانهای کلیدی در دنیای به شدت رقابتی در برنامهریزی و مدیریتها، نیاز به رویکردی خلاقانه نیز وجود خواهد داشت تا شاخصهای مورد نظر، جهت بررسی با نگاهی خلاقانه تعیین و مورد بررسی قرار گیرند. بنابراین پژوهش پیشرو قصد دارد که با تکیه بر دیدگاه نوین برنامهریزی و با استفاده از روشهای خاص آینده پژوهی به شناسایی عوامل کلیدی موثر بر توسعه گردشگری خلاق شهرستان بروجرد بپردازد.
روش شناسی
پژوهش حاضر از نظر ماهیت تحلیلی و اکتشافی مبتنی بر رویکرد آیندهپژوهی و روش پیمایشی و میدانی میباشد؛ همچنین به لحاظ گردآوری دادهها از نوع ترکیبی میباشد. جامعه آماری پژوهش شامل35 نفر از متولیان سازمانها و کارشناسان متخصص مرتبط با موضوع در شهرستان بروجرد میباشد. در بخش کیفی جهت شناسایی نیروهای پیشران و عدم قطعیتها از مشاهده، پویش محیطی و مطالعات اسنادی، بحثهای گروهی و مصاحبه نیمه ساختار یافته (تکنیک دلفی) و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. با نگاهی به رویکرد PESTEL، ابعاد و متغیرهای موثر بر توسعه گردشگری خلاق همچون ابعاد محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و ... در این شهرستان مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با استفاده از نرم افزار MICMAC پیشرانهای کلیدی مؤثر بر توسعۀ گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد شناسایی و رتبهبندی شده اند.
یافتهها و بحث
یافته های تحقیق و نحوه پراکنش متغیرها در صفحه پراکندگی جهت تعیین وضعیت پایداری و ناپایداری سیستم در محدوده مورد مطالعه، حاکی از ناپایداری سیستم است. یعنی گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد در وضعیت مناسبی قرار ندارد. در نهایت با توجه به رتبههای به دست آمده از تاثیرگذاری مستقیم و غیر مستقیم متغیرها، 10عامل کلیدی به عنوان شاخصهای کلیدی مؤثر برتوسعه گردشگری خلاق شهرستان بروجرد انتخاب شدند که عبارتند از: «افزایش میدانهای هوایی، ریلی و زمینی به شهرستان »؛ «بازاریابی و حمایت از سرمایه گذاران »؛ «دسترسی به شبکه جهانی نت »؛ « ارتقای سطح زبانهای خارجی و ارتباط با دانشگاهها و صنعت »؛ «ارتقای سطح دانش کارکنان واحدهای گردشگری»؛ « توجه به تنوع قومیتی و فرهنگی» ؛ «مشارکت بومیان و توجه به اقشار آسیب پذیر» ؛ «حمایت از آیینها و سنتهای جامعهی شهری و روستایی و برگزاری رویدادها»؛ «اخلاق مداری و حفظ امنیت اجتماعی» و «اشتغال زایی در بخش گردشگری». بدین ترتیب سناریوهای آینده وضعیت گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد نیز میبایست بر اساس این عوامل طراحی شوند.
نتیجهگیری
براساس نتایج به دست آمده، چندین عامل کلیدی به عنوان شاخصهای کلیدی مؤثر برتوسعه گردشگری خلاق شهرستان بروجرد در آینده انتخاب شدند که رتبه یک تا سه آن به ترتیب شامل افزایش میدانهای هوایی، ریلی و زمینی به شهرستان، بازاریابی و حمایت از سرمایه گذاران و دسترسی به شبکه جهانی نت است. همچنین براساس یافتههای تحقیق، پیشرانهای نهایی موثر بر گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد به ترتیب شامل «عوامل اجتماعی –فرهنگی با چهار پیشران» ، «عوامل اقتصادی با دو پیشران»، «عوامل آموزشی با دو پیشران» و« عوامل زیرساختی و کالبدی با یک پیشران» است. از مهمترین نتایج این تحقیق، وضعیت توزیع و پراکنش متغیرهای موثر بر گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد می باشد که حاکی از ناپایداری وضعیت سیستم در محدوده مورد مطالعه است که نشان از لزوم توجه هر گونه برنامهریزی با در نظر گرفتن عدم قطعیتهای آینده و با بهرهگیری از دانش آیندهنگاری خواهد بود.
کلیدواژهها