چکیده
پیشینه و هدف
عرصههای روستایی نشان می دهند سیاستگذاریها و برنامه ریزیهای برای اجرای برنامهها و پروژههای روستایی، برخی پیشبرنده و بعضی بازدارنده توسعه روستایی بوده اند. ضروری است که با شناخت دقیقتر و بررسی بیشتر طرحها و پروژههای توسعه روستایی، بسترهای لازم را برای توسعه سکونتگاههای روستایی فراهم ساخت. با این حال، در منطقه زابل نیز برای تحقق طرحهای توسعه روستایی، عوامل، محرکها و پیشرانها و همچنین عوامل بازدارندهای وجود دارد که لازم است شناسایی مورد بررسی قرار گیرند. چرا که برای دستیابی به اهداف طرحهای توسعه روستایی، شناسایی عوامل پیشبرنده و بازدارنده موثر در تحققپذیری طرحهای توسعه روستایی ضروری است. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف پژوهش حاضر، تحلیل عوامل موثر در تحقق پذیری اهداف طرحهای توسعه روستایی شهرستان زابل است.
روش شناسی
روش شناسی این پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و تحلیلی-توصیفی است. شیوه گردآوری اطلاعات پژوهش، روش ترکیبی کتابخانه ای- میدانی بوده و جامعه آماری، شامل کارشناسان در رشتههای مختلف جغرافیا، مدیریت و اقتصاد، کارشناسان فرمانداریها و استانداری استان سیستان و بلوچستان است. در این خصوص تعداد نمونه مورد مطالعه ۸۰ نفر از اساتید و کارشناسان محلی، با استفاده از نمونه گیری غیر احتمالی محاسبه و تعیین شده است. نتایج به دست آمده از آزمون بارتلت که تقریبی از آماره کای دو هست برای شاخصهای پژوهش در سطح معناداری ۰۱/۰≥p، کوچکتر از ۵ درصد به دست آمد که نشان میدهد تحلیل عاملی برای شناسایی ساختار مدل عاملی، مناسب است.
یافته ها و بحث
با توجه به ستون واریانس تجمعی نسبی، عوامل پیش برنده موثر در تحققپذیری اهداف طرحهای توسعه روستایی شهرستان زابل میتواند در بعد مدیریتی ۰۳/۷۰ درصد، بعد اقتصادی۸۶/۸۰ درصد، در بعد اجتماعی ۱۶/۷۱ درصد، بعد کالبدی ۰۲/۶۶ درصد و بعد محیط طبیعی ۴۳/۴۷ درصد تغییرپذیری (واریانس) متغیرها را توضیح دهند. عوامل پیشبرنده موثر در تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی شهرستان زابل در زمینه اقتصادی شامل بهره گیری از فرصتها و توسعه اقتصادی، کارآفرینی طرح و اشتغالزایی، در زمینه مدیریتی شامل نیازسنجی و تعهد اجرا، دانش و آگاهی و فرآیند اجرا و مشارکت و در زمینه محیط طبیعی شامل بسترهای محیط زیستی و اکوتوریسم میباشند. با توجه به ستون واریانس تجمعی نسبی، عوامل بازدارنده میتوانند در بعد مدیریتی ۱۹/۸۰ درصد، بعد اقتصادی ۲۴/۶۵ درصد، در بعد اجتماعی ۱۷/۷۶درصد، بعد کالبدی ۱۷/۸۲درصد و بعد محیط طبیعی ۹۵/۶۶ درصد از تغییرپذیری (واریانس) متغیرها را توضیح دهند. عوامل بازدارنده موثر در تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی شهرستان زابل در زمینه مدیریتی شامل ناکارآمدی مشاوران، ضعف مدیریت و برنامه خطی و تک بعدی نگری؛ در زمینه اقتصادی شامل سهل انگاری در برنامه توسعه اقتصادی؛ در زمینه کالبدی شامل فقدان برنامهریزی زیرساختی و فقدان مقررات و برنامه مناسب بهسازی و در زمینه محیط طبیعی شامل بسترهای محیط زیستی هستند
نتیجه گیری
نتایج تحقیق نشان داد که از بین پنج عامل مورد بررسی، عامل اقتصادی به عنوان مهمترین عامل پیش برنده تحقق طرح های توسعه روستایی شناخته شد و عامل کالبدی به عنوان مهم ترین عامل بازدارنده تحقق اهداف طرح های توسعه روستایی در شهرستان زابل هستند. به طوری که عامل اقتصادی با توجه به نقش مهم آن در توسعه روستایی و به ویژه تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی از مهم ترین عوامل پیش برنده بوده است. لذا عامل اقتصادی باید مورد توجه مسئولین و برنامه ریزان توسعه روستایی قرار گیرند. همچنین نتایج بررسی عوامل بازدارنده تحقق طرحهای توسعه روستایی در شهرستان زابل نشان داد که از بین پنج عامل شناسایی شده به ترتیب عامل مدیریتی اقتصادی، اجتماعی و عامل کالبدی و عامل محیط طبیعی مهمترین بازدارنده موثر در تحققپذیری اهداف طرحهای توسعه روستایی شهرستان زابل هستند. از بین این بازدارندهها عامل کالبدی مهم ترین عامل بازدارنده، نیازمند توجه بیشتری است.
کلیدواژهها
موضوعات