• ثبت نام
  • ورود به سامانه
  • English

توسعه پایدار محیط جغرافیایی

  1. صفحه اصلی
  2. اثرات شهرنشینی جمعیتی، اقتصادی و محیط‌زیستی بر سیستم آب، غذا و انرژی در ایران

شماره جاری

بر اساس شماره‌های نشریه

بر اساس نویسندگان

بر اساس موضوعات

نمایه نویسندگان

نمایه کلیدواژه ها

درباره نشریه

اهداف و چشم انداز

اعضای هیات تحریریه

اصول اخلاقی انتشار مقاله

بانک ها و نمایه نامه ها

پیوندهای مفید

پرسش‌های متداول

فرایند پذیرش مقالات

اخبار و اعلانات

اثرات شهرنشینی جمعیتی، اقتصادی و محیط‌زیستی بر سیستم آب، غذا و انرژی در ایران

    نویسنده

    • رستم صابری فر

    گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران

,

نوع مقاله : پژوهشی

10.48308/sdge.2024.236330.1202
  • مشخصات مقاله
  • مراجع
  • دریافت فایل
  • ارجاع به این مقاله
  • آمار
  • هم رسانی

چکیده

پیشینه و هدف: الگوی سکونت و سکونتگاه­ها در ایران، طی سده گذشته دچار تحول غیرقابل تصوری شده است. این الگو از کوچ‌نشینی به مرحله شهرنشینی رسیده است. این تحول، فشار بر منابع را تشدید کرده است. برای آزمون این فرض، یک سیستم ارزیابی جامع برای شهرنشینی جدید تشکیل شد. این سیستم شامل پنج بُعد کلیدی است: جمعیت، اقتصاد، فضا، جامعه و محیط زیست، که تحقیقات در مورد دانشگاه نوادا را غنی‌تر می‌کند. در این بررسی، میزان فشار ناشی از شهرنشینی بر سیستم‌های آب، انرژی و غذا در استان‌های مختلف کشور ارزیابی شد.
روش­شناسی: برای آزمون فرض مطرح شده، از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شد. داده‌های مورد نیاز از ترازنامه انرژی، مرکز آمار ایران، بانک مرکزی و وزارت نیرو جمع‌آوری شد. برای اینکه ارزیابی به صورت دقیق و قابل اعتمادی انجام و تلاش شد تا شاخص‌های مرتبط با شهرنشینی در ابعاد اقتصادی، فضایی، اجتماعی و زیست‌محیطی ساخته شود. داده‌های جمع‌آوری‌شده برای هر استان ایران با روش وزن‌دهی آنتروپی رتبه‌بندی شدند. در نهایت، با استفاده از مدل اثرات ثابت، پیامدهای هر محدوده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها و بحث: در این بررسی، با استفاده از مدل اثرات ثابت، پیامدهای هر محدوده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد که شهرنشینی فشار بر سیستم آب، انرژی و غذا را متاثر ساخت و این تأثیر را می‌توان به صورت یک منحنی U شکل معکوس نشان داد. وضعیت فعلی این رابطه به این صورت است که از نقطه عطف منحنی عبور کرده است. تفاوت بین مناطق باید به سطوح توسعه اقتصادی آنها مربوط باشد. دلیل اصلی این تأثیر این است که منطقه مرکزی شامل چهار مجموعه شهری با سطح توسعه اقتصادی بسیار مهم (شامل تهران، کرج، قم و اصفهان) است. اساساً، تراکم اقتصادی بالا منجر به تجمع فضایی منابع انسانی و سرمایه مالی و اثر سرریز دانش می‌شود و این امر، باعث بازآرایی فضایی عوامل تولید می­گردد. در این وضعیت، هزینه نوآوری به طور قابل توجهی کاهش یافته، کارایی استفاده از منابع بهبود یافته و همین شرایط، فشار بر سیستم آب، انرژی و غذا را کاهش می‌دهد. به طور معمول، هنگامی که روند شهرنشینی در حال رشد باشد، فرصت‌های آموزشی بهتری فراهم می‌شود و زیرساخت‌های اجتماعی و مدنی برای افزایش آگاهی زیست‌محیطی ساکنان و تشویق آنها به اتخاذ رفتارهای سازگار با محیط زیست آماده می‌شود. آب: ضریب رگرسیون تأثیر شهرنشینی بر آب در سطح 5٪ مثبت است و تأثیر بالایی را نشان می‌دهد، این فرآیند فشار بر منابع آب را تشدید می‌کند. انرژی: ضریب رگرسیون مقدار بحرانی 246/0 را نشان می­دهد. مقایسه این مقدار با میانگین شهرنشینی نشان می‌دهد که سطح کلی شهرنشینی از مقدار بحرانی فراتر رفته است. در واقع، رابطه منفی بین درجه شهرنشینی و انرژی منطقه‌ای تأیید می‌شود. در بخش غذا: ضریب رگرسیون شهرنشینی با مقدار بحرانی511/0 تأثیر U شکل قابل توجهی بر غذا را نشان می‌دهد، اما در این بخش، سطح کلی شهرنشینی از مقدار بحرانی فراتر نرفته است. این امر نشان می‌دهد که شهرنشینی در سطح فعلی به کاهش فشار بر سیستم غذایی منطقه‌ای کمک کرده است.                    
نتیجه­گیری: ضرایب تخمینی برای شهرنشینی جمعیتی و شهرنشینی اجتماعی به ترتیب 692/23 و 703/24 محاسبه شد. این ضرایب در سطح معنی‌داری 5% و 1% تأیید شده و مشخص ساخت که هر دو به طور قابل توجهی فشار بر سیستم آب، انرژی و غذا را افزایش داده­اند که البته تأثیر شهرنشینی اجتماعی بیشتر از دیگری بوده­است. ضرایب تخمینی برای شهرنشینی اقتصادی و شهرنشینی فضایی به ترتیب منهای 82/217 و منهای 895/67 بودند که هر دو در سطح اطمینان 1% از نظر آماری معنی‌دار هستند. از نظر قدر مطلق ضرایب، شهرنشینی اقتصادی بیشتر از شهرنشینی فضایی است که نشان می‌دهد این پدیده بیشترین تأثیر را در کاهش فشار بر سیستم آب، انرژی و غذای منطقه‌ای دارد. نکته بسیار مهم این است که اگرچه ضریب تخمینی برای شهرنشینی محیطی منفی است (منهای 5982/5)، اما این مقدار از نظر آماری معنی‌دار نیست. بنابراین، نتایج اصلی به‌دست‌آمده در این مقاله به شرح زیر است: در طول دوره مورد مطالعه، سطح و میزان شهرنشینی در استان‌های مختلف ایران روند صعودی مداومی را طی نموده ولی سرعت افزایش در حال کاهش بوده­است. تأثیر شهرنشینی بر سیستم آب، غذا و انرژی از نقطه عطف منحنی عبور کرد؛ یعنی افزایش سطح شهرنشینی تأثیر مثبتی بر کاهش سیستم آب، غذا و انرژی داشته­است. این یافته‌ها، حتی پس از انجام مجموعه‌ای از آزمون‌های پایداری، معتبر باقی می‌مانند که نشان‌دهنده پایداری خوب نتیجه‌گیری‌هاست. تأثیر شهرنشینی بر آب، غذا و انرژی ناهمگونی منطقه‌ای و تفاوت­های ساختاری را مشخص می­سازد. علاوه بر آن، شهرنشینی تأثیر معکوس "U شکل" قابل توجهی بر سیستم آب، غذا و انرژی در مناطق غربی داشته­است، در حالی که تأثیر آن بر سایر مناطق قابل توجه نبوده است.
 

کلیدواژه‌ها

  • ایران
  •   تنش آبی
  • شهرنشینی
  • منابع در دسترس
  • منحنی کوزنتس

موضوعات

  • برنامه ریزی منطقه ای و آمایش سزمین
  • XML
  • اصل مقاله 1.23 M
  • RIS
  • EndNote
  • Mendeley
  • BibTeX
  • APA
  • MLA
  • HARVARD
  • CHICAGO
  • VANCOUVER
مراجع
Alaei, S. Hajiagha, S. and Mahdiraji, H.A. 2023. Unveiling the role of sustainable supply chain drivers toward knowledge based economy via a novel permutation approach: Implications from an emerging economy Operations. Management Research: 16, 1231-1250. http://dx.doi.org/10.1007/s12063-023-00380-1
Barzegar, Z. 2012. Urbanization and its effects on food, water and energy security in Iran, a case study: Shiraz city. Regional Planning: 2(5), 53-64. 24. https://doi.org/10.22054/jiee.2021.55099.1780 (In Persian)
Cai, J. Li, X.P. and Liu, L.J. 2021. Coupling and coordinated development of new urbanization and agro-ecological environment in China. Science of the Total Environment: 776, 145-161. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.145837
Dehghan Shabani, Z., Sadraei Javaheri, A. and Abbaspour Kazaruni, E. 2019. The effect of urbanization on energy consumption in Iran's provinces: a spatial panel data approach. Iran Energy Economic Research Journal: 9(34), 113-142. https://doi.org/10.22054/jiee.2021.55099.1780 (In Persian)
Ghobishavi, F. Akbari, A. Daders Moghadam, A. and Hosseini, M. 2021. Urbanization, water pollution and economic growth in Iranian provinces with a spatial panel approach. Water and Wastewater: 32(6), 57-48. https://doi.org/10.22093/wwj.2021.269544.3106 (In Persian)
Hou, M.Y. Deng, Y.J. and Yao, S.B. 2022. Urbanization, intensive cropland use, and grain production: A moderated mediating effect test under climate conditions China Population. Resources and Environment: 32 (10), 160-171. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.129957
Karimi, M. and Heydarian, M. 2016. Investigating the relationship between urbanization and energy consumption in the provinces of Iran using the generalized STIRPAT model. Economics and Modeling Quarterly: 31(4), 27-54. https://dor.isc.ac/dor/20.1001.1.24765775.1396.8.31.2.0 (In Persian)
Kassouri, Y. 2021. Monitoring the spatial spillover effects of urbanization on water, built-up land and ecological footprints in sub-Saharan Africa: Journal of Environmental Management, 3(2), Article 113690. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2021.113690
Kuznets, S. 1957. Quantitative aspects of the economic growth of nations: II. Industrial distribution of national product and labor force Economic. Development and Cultural Change: 5 (19), 1-111. http://www.jstor.org/stable/1152605?origin=JSTOR-pdf
Liu, C.K. (2023). Can new urbanization improve agricultural total factor productivity-analysis based on prefectural-level city panle data? Journal of Agricultural Resources and Regional Planning: 23, 1-19. https://doi.org/10.1016/j.energy.2022.125499
Niva, V. Cai, J.L. and Taka, M. 2020. China's sustainable water-energy-food nexus by 2030: Impacts of urbanization on sectoral water demand. Journal of Cleaner Production: 251, Article 119755. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119755
Saberifar, R. & Pilevar, S. 2023. Urban Geography of Iran, Bojnord: Kosar University. http://library.kub.ac.ir/ (In Persian)
Salem, J. 2016. Relationship between food security and urban population and development programs (case study: Iran). Economic Modeling, 10(4), pp. 125-140. https://journals.iau.ir/article_590515.html (In Persian)
Shafiian, S., Behnameh, M. and Ebrahimi Salari, T. 2015. Investigating factors affecting energy consumption in selected countries. Tehran: New Researches. https://www.sid.ir/paper/875143/fa (In Persian)
Shao, J. and Wang, L.H. 2023. Can new-type urbanization improve the green total factor energy efficiency? Evidence from China. Energy: 262, Article 125499. https://doi.org/10.1016/j.energy.2022.125499
Tian, C.Y. and Chen, Y. 2022. Population siphoning, agglomeration and urban energy efficiency: Take the Shanghai-Jiangsu-Zhejiang-Anhui as an example. Statistical Research: 39 (5), 93-106. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.139511
Xia, Q. Tian, G. Zhao, D. Zhao, Q. and Varis, O. 2024. Effects of new-type urbanization on resource pressure: Evidence from a water-energy-food system perspective in China. Sustainable Cities and Society: 107, 10-25. https://doi.org/10.1016/j.scs.2024.105411
Yu, Q.W. Sun, Z.H. and Shen, J.Y. 2021. The nonlinear effect of new urbanization on water pollutant emissions: Empirical analysis based on the panel threshold model. Journal of Environmental Management: 345, 11-18. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2023.118564
Zhang, Z.H. Sun, S.M. and Gao, J. 2022. Evolution characteristic and influencing mechanism of water energy-food stress in Yangtze River Delta Urban Agglomeration. Journal of Natural Resources: 37 (06), 1586-1597. http://dx.doi.org/10.31497/zrzyxb.20220615
Zhou, Y. Kong, Y. and Wang, H. 2020. The impact of population urbanization lag on eco-efficiency: A panel quantile approach. Journal of Cleaner Production: 244 (2), 11-23. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118664
Zhu, Y.Y. Wang, Z.W. and Luo, J. 2021. Coupling and coordinated development of new urbanization and food security in main agricultural production regions in central China: A case study of Henan Province. Scientia Geographica Sinica: 41 (11) (2021), 1947-1958. http://dx.doi.org/10.31497/zrzyxb.20210313
    • تعداد مشاهده مقاله: 252
    • تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 246
توسعه پایدار محیط جغرافیایی
دوره 7، شماره 12 - شماره پیاپی 12
بهار
فروردین 1404
صفحه 14-27
فایل ها
  • XML
  • اصل مقاله 1.23 M
هم رسانی
ارجاع به این مقاله
  • RIS
  • EndNote
  • Mendeley
  • BibTeX
  • APA
  • MLA
  • HARVARD
  • CHICAGO
  • VANCOUVER
آمار
  • تعداد مشاهده مقاله: 252
  • تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 246

APA

صابری فر, رستم . (1404). اثرات شهرنشینی جمعیتی، اقتصادی و محیط‌زیستی بر سیستم آب، غذا و انرژی در ایران. توسعه پایدار محیط جغرافیایی, 7(12), 14-27. doi: 10.48308/sdge.2024.236330.1202

MLA

صابری فر, رستم . "اثرات شهرنشینی جمعیتی، اقتصادی و محیط‌زیستی بر سیستم آب، غذا و انرژی در ایران", توسعه پایدار محیط جغرافیایی, 7, 12, 1404, 14-27. doi: 10.48308/sdge.2024.236330.1202

HARVARD

صابری فر, رستم. (1404). 'اثرات شهرنشینی جمعیتی، اقتصادی و محیط‌زیستی بر سیستم آب، غذا و انرژی در ایران', توسعه پایدار محیط جغرافیایی, 7(12), pp. 14-27. doi: 10.48308/sdge.2024.236330.1202

CHICAGO

رستم صابری فر, "اثرات شهرنشینی جمعیتی، اقتصادی و محیط‌زیستی بر سیستم آب، غذا و انرژی در ایران," توسعه پایدار محیط جغرافیایی, 7 12 (1404): 14-27, doi: 10.48308/sdge.2024.236330.1202

VANCOUVER

صابری فر, رستم. اثرات شهرنشینی جمعیتی، اقتصادی و محیط‌زیستی بر سیستم آب، غذا و انرژی در ایران. توسعه پایدار محیط جغرافیایی, 1404; 7(12): 14-27. doi: 10.48308/sdge.2024.236330.1202

  • صفحه اصلی
  • درباره نشریه
  • اعضای هیات تحریریه
  • ارسال مقاله
  • تماس با ما
  • نقشه سایت

اخبار و اعلانات

  • رتبه علمی نشریه توسعه پایدار محیط جغرافیایی 1401-12-02
 

اشتراک خبرنامه

برای دریافت اخبار و اطلاعیه های مهم نشریه در خبرنامه نشریه مشترک شوید.

© سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب